Destination London

Kuriosa

Vi vill här passa på att servera matnyttiga tips och spännande fakta, både för förstagångsbesökaren och för dig som kan staden som din egen ficka! Vi vill också varmt rekommendera walking tours, för dig som vill upptäcka staden med professionell guide. Välj mellan ett stort antal intressanta promenader, med guider som till vardags arbetar som bl.a. skådespelare och författare.

Themsen-promenad
Ta på dig bekväma skor och gå på en av våra favoritpromenader längs med floden Themsen! På vägen finner du fantastiska vyer över Londons kända landmärken vilka är perfekta fototillfällen. Passa även på att göra stopp på vägen för något att äta eller dricka.

Börja med att vandra över Westminster Bridge vid Parlamentshusen till flodens södra strandbank; Southbank. Fortsätt österut längs floden, så passerar du snart London Eye. I den stora byggnaden till höger, County Hall, finns Sea Life London Aquarium där du har chansen att stå öga mot öga med en livslevande haj, klappa stingrockor eller hälsa på sköldpaddorna. I County Hall finns även London Dungeon, skräckkammaren, för den som vågar möta skrämmande karaktärer som Jack the Ripper och Sweeney Todd.

Fortsätt förbi Golden Jubilee Bridges och Waterloo Bridge, då du bland annat passerar Royal Festival Hall och National Theatre. Har du tur är även bokmarknaden igång vid Waterloo Bridge. Vandra vidare och du kommer snart fram till OXO Tower, där du hittar designbutiker, utställningsgallerier samt caféer, restauranger och barer med utsikt över Themsen.

Efter Blackfriars Bridge finner du Tate Modern på din högra sida, museet som ligger i ett ombyggt kraftverk. Här hittar du konst av bl.a. Munch, Kandinski och Damian Hirst. De fasta utställningarna är gratis och de har även en fin museebutik samt ett trevligt café. Om du vill kan du sedan gå över Millennium Bridge, gångbron som byggdes till millenieskiftet, där du har
St Paul´s Cathedral på andra sidan floden.

Vi brukar dock fortsätta vår vandring på flodens södra sida. Strax går du förbi Shakespeare’s The Globe. Denna byggnad från 1997 är dock en nykonstruktion av de forna konstruktionerna från 1599 samt 1614. Globen är öppen för rundtur vissa tider, om man vill se teatern men inte en pjäs. Känner ni att det är dags för vätskepaus kan vi rekommendera den gamla puben The Anchor på Bankside. Här tog Tom Cruise en öl i Mission Impossible! 

Med nya krafter går du vidare österut, passerar Southwark Bridge och fortsätter in på Clink Street vidare förbi Southwark Cathedral. Bakom vad som tros vara London’s äldsta katedralkyrka har du London’s äldsta frukt- och grönsaksmarknad, Borough Market. Här kan du välja bland ett stort urval av läckra maträtter och delikatesser, något som inte får missas! 

Promenaden fortsätter förbi London Bridge, och når slutligen Tower Bridge. Däremellan kommer du strosa förbi Hay´s Galleria med mysiga små butiker och caféer. Även HMS Belfast passeras, ett fartyg från andra världskriget. Du kan besöka samtliga nio däck på fartyget och lära dig om livet till havs under kriget. Väl framme vid Tower Bridge går du över Themsen igen och når Towern till vänster och St Katharine Docks till höger. Varför inte slå dig ner på något ställe för att njuta av en välförtjänt förfriskning efter denna promenad?

Highgate-kyrkogården
I närheten av Hampstead Heath i norra London hittar ni Highgate Cemetery, mest berömd för Karl Marx som ligger begravd på den östra delen. De flesta anser dock den västra delen vara den vackraste och mest intressanta, men hit får du endast tillträde om du anmäler dig till en av de guidade turerna. Det kan nämligen vara farligt att gå här själv. Det är lätt att gå vilse bland de övervuxna gravarna och frivilligorganisationen Friends of Highgate vill helst inte att någon ska ramla ner i en öppen grav! 

Stora delar av kyrkogården har de frivilliga trädgårdsmästarna ännu inte hunnit röja och på vissa gravar har locken förflyttats under tidens gång. På grund av pengabrist tilläts kyrkogården växa igen under större delen av 1900-talet och blev tillhåll för diverse suspekta typer och ockulta sekter. Det sägs att det var här Bram Stoker hämtade inspiration till Dracula.

 

Greenwich - där tiden aldrig står stilla
Docklands Light Railway tar dig genom ett märkligt landskap av nybyggnationer och skyskrapor av spegelglas, tills du når Island Garden. Här påbörjar du din resa bort från framtiden och tillbaka till historien, genom att promenera under Themsen i Greenwich foot tunnel. Tunneln, som är 370 meter lång, öppnades 1843. 

Det är spännande och nästan lite kusligt att gå under Themsen, och när man så kommer upp i dagsljus igen möts man av fartyget Cutty Sark, Greenwich market med hantverk och retromöbler samt det berömda observatoriet. Från kajen i Greenwich kan du sedan ta en sightseeing-båt som stannar vid Towern och Westminster.

Norra London's smultronställen
En solig dag är det värt att åka upp till Alexandra Palace, där ni har panorama-vy över London skyline och bland annat kan se Canary Wharf, St Paul’s Cathedral och The Shard. Ally Pally, som det också kallas, invigdes 1873 och har sedan dess använts till konserter, konferenser, mässor och utställningar.
År 1936 sände BBC Studios världens allra första tv-sändning härifrån. Här kan ni vandra runt i Alexandra Park, hälsa på dovhjortarna i deras inhägnad, åka trampbåt i The Boating Lake eller ta en fika på The Lakeside Café. Ni kan även besöka The Garden Center som har ett stort utbud av trädgårds- och krukväxter i sitt växthus.

En kort promenad därifrån ligger det mysiga området Muswell Hill. Här finns Toff´s, en prisbelönt Fish and Chips-restaurang, och O’Neills, en gammal kyrka som är omgjord till en irländsk pub. När ni strosar fram på Muswell Hill Broadway bland butikerna och caféerna kan ni även härifrån se utsikten över London skyline mellan husen. 

 Om ossVillkor